Geluid

Geen geluid op de pc, hoe kan dat?

geen geluid op de pcHet overkomt ons allemaal wel eens, je wilt muziek of een video opzetten, maar je hebt geen geluid op de pc. Geen geluid op pc kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende oorzaken en wat te doen.

Het geluid staat uitgeschakeld in Windows

Controleer allereerst of het geluid binnen Windows zelf staat ingeschakeld. Rechts onderin je beeldscherm staat een klein pictogram in de vorm van een luidspreker. Wanneer hier een klein rood verbodsbordje bij staat is het geluid uitgeschakeld. Schakel het geluid in door op het pictogram te klikken en in de volume balk die nu verschijnt op het luidsprekertje te klikken.

Systeembalk

Wat te doen als er geen luidsprekertje rechts onderin het scherm staat?

Allereerst gaan we zorgen dat deze in het systeemvak bij de systeempictogrammen komt.

  • Klik op start
  • Typ “volume” in de balk “Programma’s en bestanden zoeken” in het startmenu.
  • Zet volume op “ingeschakeld”

Systeem pictogrammen in- of uitschakelen

Nu staat het luidspreker pictogram in het systeemvak. Volg nu de stappen zoals eerder beschreven.

Is de kabel van de boxen of koptelefoon wel goed aangesloten?

Desktop

Wanneer het geluid binnen Windows ingeschakeld staat, maar de computer geen geluid geeft, kan het zijn dat de stekker niet of verkeerd aangesloten is. Een geluidskaart heeft bij desktop computers meestal een aantal ingangen die verschillende kleuren hebben. Stop de plug van boxen of koptelefoon in de groene ingang. Hebben de ingangen geen verschillende kleuren, probeer dan alle ingangen uit tot het geluid werkt. Zorg hierbij wel dat je muziek opzet zodat er geluid is om te testen.

geluidsingang

Laptop

Sommige laptops hebben dezelfde ingangen als een desktop computer, met de kleurtjes dus, echter de meeste laptops hebben 2 ingangen, één voor het geluid en de ander voor de microfoon. Bij de ingang van het geluid staat meestal een koptelefoontje weergegeven.

Zijn de drivers voor het geluid geïnstalleerd?

De meeste computers worden met onboard geluid geleverd. Dit betekent dat de geluidskaart niet een losse kaart is, maar dat deze geïntegreerd zit in het moederbord. Echter zowel bij een losse kaart als bij onboard geluid moeten er drivers geïnstalleerd worden. In sommige gevallen doet het geluid het eerst goed, maar raken de drivers corrupt en werken ze niet meer. De drivers voor onboard geluid en van losse geluidskaarten staan op de meegeleverde cd van de fabrikant. Open het setup bestand van de cd en installeer de drivers opnieuw.

Heb je de cd niet meer? Kijk dan met het programma Speccy wat voor geluidskaart of moederbord je hebt en download vervolgens de drivers bij de fabrikant.

Werkt het geluid nog steeds niet?

Het kan zijn dat het geluid na het volgen van de voorgaande stappen nog steeds niet werkt. In dat geval wordt het tijd voor meer deskundige hulp. Het kan zijn dat de geluidskaart of het moederbord defect is. Ga naar een reparateur en laat onderzoeken wat het probleem is.

N.B. Wanneer je onboard geluid hebt en dit is defect, laat je dan niet een nieuw moederbord aansmeren. Vraag aan de reparateur of hij een externe geluidskaart in je computer wil zetten. Je kunt deze zelf aanschaffen bij Conrad. Je bent dan voor een paar tientjes klaar. Klik hier voor een goedkope geluidskaart.

Heb je wat gehad aan dit artikel? Like ons dan! We stellen dit erg op prijs!

One thought on “Geen geluid op de pc, hoe kan dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *