clear cmos jumper

De computer start niet op – wat te doen?

De computer start niet op, wat te doen? In deze stap voor stap tutorial leggen we je uit wat te doen als je computer niet meer start. Onder “het niet starten van de computer” bedoelen we “dood”, d.w.z. dat er niets meer op het scherm komt. Als je nog wel wat ziet als je de computer aanzet, dan is deze tutorial niet voor jou bedoeld. (Er speelt dan een ander probleem, namelijk dat het besturingssysteem niet opstart).

Stap 1 – De computer start niet op: Inspectie van de buitenkant

Het eerste wat je moet doen is het inspecteren van je computer aan de buitenkant. Volg de volgende stappen:

 • de computer start niet opControleer of de stroomkabel goed aangesloten is in het stopcontact.
 • Controleer of de stroomkabel goed aangesloten is op de computer (Haal het er eventueel voor de zekerheid uit en stop het weer terug)
 • Sommige computers (vooral oudere modellen) hebben achterop een 115/230V schakelaar, controleer of deze goed staat.
 • Controleer of de aan/uit schakelaar achterop de systeemkast aan staat.
 • Controleer of de reset knop op de voorkant van de systeemkast vast zit (blijft hangen). Dit kun je controleren door erop te drukken. Als je het niet in kunt drukken betekent dit dat hij vast zit. Je kunt het proberen los te krijgen met een kleine schroevendraaier of paperclip etc.
 • Verwijder alle externe kabels uit je computer, inclusief toetsenbord, muis, printer, digitale camera, ipod, etc.. Laat alleen de monitor kabel en de stroomkabel aangesloten.
 • Controleer of je monitor aanstaat
 • Controleer of de helderheid en het contrast van de monitor goed ingesteld staan. (We hebben verschillende keren gezien dat het probleem was dat het beeldscherm te donker ingesteld stond.

Werkt uw computer na het uitvoeren van deze stappen? Geweldig! Zo niet, ga naar stap 2.

Stap 2 – interne inspectie

Nu we alle ‘simpele’ oplossingen voor je probleem hebben uitgesloten PC behuizing openen. Hiervoor moet je de kast aan de linkerkant openen door de schroefjes linksachter los te draaien. Vervolgens moet u alles verwijderen wat niet noodzakelijk is voor de computer om op te starten. Dit is erg belangrijk. Alleen de volgende componenten zijn nodig voor het opstarten van de computer:

 • Stroomvoorziening
 • Moederbord
 • Processor
 • Processor Koeler
 • Een Geheugen module
 • Een videokaart

Al het andere mag losgekoppeld worden van de computer. Dit zijn bijvoorbeeld plug & play kaarten die je hebt aangesloten zoals bijvoorbeeld een geluidskaart, harde schijven, cd/dvd rom speler, extra geheugen modules(1 laten zitten), extra ventilators. Als je een extra videokaart hebt geïnstalleerd, verwijder deze dan en sluit de monitorkabel op de onboard videokaart aansluiting aan.

Koppel voordat je de componenten verwijderd de computer los van het stroom. Doe je dit niet, dan kan je componenten beschadigen. Trek om dit te doen de stekker uit het stopcontact, dan weet je zeker dat er geen stroom meer op staat.

Zoals je in de lijst hierboven hebt kunnen zien heeft de computer geen cd/dvd speler of andere diskdrives nodig om op te starten, vergeet deze dus niet los te koppelen. Je moet de kabels ontkoppelen die deze drives verbind met het moederbord.

Start na het verwijderen van de componenten die niet nodig zijn je pc opnieuw op. (Vergeet niet de stekker weer in het stopcontact te doen). Gaat de computer nu wel aan? Geweldig, dan heb je het probleem bijna gevonden. Sluit nu één voor één de componenten aan. (Doe de computer uit, sluit één component aan, doe de computer aan en kijk of de computer opstart of niet.)Vergeet niet telkens het stroom eraf te halen. Als na het installeren van één van de componenten de computer niet opstart, dan heb je het defecte component te pakken wat vervangen dient te worden. Ook kan het te maken hebben met een defect contact, maar hierover later meer. Sluit niet alle componenten in één keer aan want dan zal je niet in staat zijn vast te stellen welk component de problemen oplevert. Dat is de reden waarom je de onderdelen één voor één moet terugplaatsen.

Als je computer nog steeds niet aangaat, betekent dit dat één van de onderdelen defect is of dat er een onderdeel niet goed contact maakt. Kijk voordat we verder gaan eerst eens goed wat er gebeurd als je de computer aanzet, dit keer met de systeemkast open en alleen met de noodzakelijke onderdelen zoals eerder beschreven. Check de volgende zaken:

 • Levert de voeding energie? Je kunt dit zien aan het ledlampje op het moederbord of aan het groene lampje aan de voorkant van je systeemkast. Als deze niet aangaan bij het aanzetten van de computer, betekent dit dat de voeding defect is en vervangen moet worden.
 • Draait de CPU ventilator bij het aanzetten van de computer? Zo niet, dan is de ventilator kapot en moet deze vervangen worden. De meeste moederborden hebben tegenwoordig een ingebouwde beveiliging die het systeem afsluit als de processor koeler defect is.
 • Gaat de computer voor een aantal seconden aan en sluit hij dan weer af? (dwz, de Processor ventilator draait een paar seconden en de PC sluit uit zichzelf weer af). Dit kan verschillende dingen betekenen, maar eerst moet je proberen het CMOS geheugen te resetten. Zo direct meer over deze procedure.
 • Hoor je pieptonen uit de speaker van de computer? Zo ja, dan is er waarschijnlijk een onderdeel wat niet goed contact maakt of defect is. Dit kan de videokaart zijn, of een geheugenmodule. De pieptoon is een code, lees in onze codetabel wat de code betekent.

Stap 3 – Reset het CMOS geheugen

De volgende stap is het resetten van het CMOS geheugen. Het CMOS geheugen is een kleine geheugenmodule op het moederbord die de configuratie van je computer opslaat. Het resetten kan gedaan worden door het veranderen van de positie van een jumper of door het kortsluiten van 2 pinnetjes of pads op het moederbord met een platte schroevendraaier. De exacte positie van de jumper of de pinnetjes en pads varieert per moederbord. Je kunt de exacte positie vinden in de handleiding van je moederbord. (Heb je deze niet meer? Meestal zijn deze te downloaden op de website van de fabrikant. Het merk van het moederbord staat meestal op het moederbord zelf). Meestal staat er bij de jumper of pinnetjes “CLR CMOS”, “CCMOS” of “CLRTC”. In de plaatjes hieronder geven we wat voorbeelden.

clear cmos jumper

Figuur 1 Clear Cmos jumper. Je moet zijn positie veranderen, in dit geval de jumper 1 pin naar rechts zodat de jumper over de middelste en de rechterpin valt.

clear cmos
Figuur 2 Clear CMOS pinnen. Plaats een platte schroevendraaier op de 2 pinnen om kortsluiting te maken.

clr_cmos

Figuur 3. CMOS Pads. Plaats een platte schroevendraaier over de Pads om kortsluiting te maken.

De procedure blijft hetzelfde. Met de computer uitgeschakeld (stekker uit het stopcontact), verander je de positie van de jumper of maak je kortsluiting tussen de twee pinnen of pads door met een platte schroevendraaier een paar seconden kortsluiting te maken. Vervolgens plaats je de jumper terug in de oude positie en zet je de computer weer aan.
Als deze stap het probleem niet opgelost heeft, ga dan naar de volgende stap. Als het resetten van het CMOS geheugen wel heeft geholpen moet je de volgende twee dingen doen. Eerst moet je alle onderdelen van je computer weer installeren. Daarna moet je de moederbord setup openen om deze opnieuw te configureren. Je computer zal de melding bij het opstarten geven dat het CMOS geheugen gewist is, je moet dan op F1 drukken om de setup te openen en het te her-configureren.

Stap 4 Het Schoomaken van de contacten

Alsje computer nog steeds niet opstart zul je de geheugen slots, het videokaart slot en het Processor-slot moeten schoonmaken. Het kan namelijk te maken hebben met het contact tussen het component en het slot. Je hebt hiervoor isopropyl alohol(te koop bij apotheek) nodig, een gummetje en een tandenborstel.

isopropyl

Figuur 4: Materiaal om de slechte contacten te repareren

Verwijder de Processor (Je moet uiteraard eerst de Processor koeler verwijderen), het geheugen en de videokaart uit het moederbord.
Nu ga je de contacten van de videokaart en de geheugen module met een gum schoonmaken alsof je ze uitgumt. Reinig ze daarna met een tandenborstel en isopropyl alcohol. (Let wel: alleen de goudkleurige uiteinden, de gouden vingers worden deze wel genoemd vanwege de goudkleurige rand). Denk erom dat je beide zijden doet.

reinigen van pci kaarten

Figuur 5 De gouden strips van videokaart en geheugen (en eventueel de geluidskaart) dienen gereinigd te worden.

 

Stap 5 Het schoonmaken van CPU en slots

Nadat je de onderdelen hebt schoongemaakt ga je de processor en de slots op het moederbord een zelfde behandeling geven. Let wel, alleen de volgende processoren mag je behandelen met een gummetje: socket 775, 1155, 1156, 1366 en hoger. Andere processoren zoals AMD en oudere intel processoren hebben pinnetjes, deze zou je afbreken. In dit geval borstel je ze alleen met de tandenborstel met isopropyl alcohol.

processor
Figuur 6 Voorbeeld van een Processor. Gum de goudkleurige puntjes en poets deze met een tandenborstel en isopropyl alcohol.

pci slot
Figuur 7 Moederbordslots, poets de slots die je gebruikt met een tandenborstel en isopropyl alcohol. Vergeet niet de memory slots.

Wanneer je alles hebt gereinigd zoals geïnstrueerd is het belangrijk dat je alle onderdelen even laat drogen. Daarna sluit je alles weer aan en doe je de pc aan.
Als hij aan gaat, geweldig! Zo niet, ga dan door naar de volgende stap.

Stap 5 Probleemoplossing

Als je aan deze stap bent toegekomen betekent het dat één van de componenten van je computer defect is. Als je deze handleiding goed gevolgd hebt, heb je de volgende componenten geïnstalleerd:

 • Stroomvoorziening
 • Moederbord
 • Processor
 • Processorkoeler
 • Één geheugen module
 • Één videokaart

Nu zul je alle onderdelen moeten gaan testen op een computer die goed werkt. Je zult een computer nodig hebben met dezelfde processor socket om je processor te kunnen testen. Voor de meeste gebruikers is dit het moeilijke gedeelte omdat ze niet twee gelijke computers in huis hebben. Je zult een kennis nodig hebben met een gelijksoortige computer.

Is het gelukt om een gelijksoortige computer te vinden om je onderdelen op te testen? Neem dan je videokaart en sluit deze aan op de goed werkende computer (Let op: ook hier het stroom eraf). Doe de computer aan en kijk wat er gebeurd. Ga op deze manier opnieuw alle onderdelen na. (er kunnen meerdere onderdelen defect zijn).
Als je opnieuw alle onderdelen getest hebt zul je weten welk onderdeel defect is. Als alle onderdelen in orde blijken te zijn, dan is het moederbord defect van je computer en dient deze vervangen te worden.

Heb je wat gehad aan dit artikel? Like ons dan! We stellen dit erg op prijs!

6 thoughts on “De computer start niet op – wat te doen?

 1. ik heb een moederbord van biostar.
  laatst viel hij ineens uit en toen ik `m wilde aanzetten,helemaal niks meer,geen lampje ,niks.
  ik `m opengemaakt voeding eraan gestoken en aangezet.
  bij het aanzetten gaf de ventilator aanstalte om te gaan draaien maar draaide uiteindelijk niet,evenals de blauwe verlichting aan de voorkant,kleine flits daarna niks meer.
  ik de ventilator vervangen,ook precies hetzelfde.daarna de voeding op een andere pc aangesloten,maar deze werkte gewoon. wie heeft er een idee?

 2. Hallo,

  Na een update van de BIOS is het ondanks de juiste BIOS settings (startvolgorde etc.) niet meer mogelijk om vanaf cd-rom of usb te starten.

  Nu las ik her en der dat dit veroorzaakt wordt of kan worden door de CMOS die je dan zou moeten schoonmaken. Ik ben fysiek beperkt en weet sowieso niet hoe je dat precies kunt doen en wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Als ik dat zou weten zou ik dat misschien mijn vrouw kunnen laten doen.

  Denkt u dat dit probleem door de CMOS veroorzaakt kan worden? Ter info: ook het aansluiten van een externe CD/DVD-RW van Freecom werkte niet met opstarten vanaf CD-rom.

 3. Je kunt een cmos reset uitproberen zoals beschreven in dit artikel, het kan zijn dat de nieuwe update conflicten geeft met het oude cmos geheugen.

 4. Mijn computer gaat niet aan, als ik het opstart komt er altijd een blauw lampje en nu niet meer. En me vader en me broer proberen het maar het lukt niet. En mijn computer geeft steeds: ATTENTION NO VIDEO INPUT. En misschien ga ik me computer laten maken bij iemand. Want ik ben op een HABBO RETRO MODERATOR.

 5. Mijn pc start niet normaal.
  Ik moet altijd f1 toetsen zodat ik in verder kan komen in mijn pc.
  Wat kan er aan de hand zijn?
  Hoe kan ik dit herstellen zodat de pc gewoon van hardeschijf begint?
  Met vriendelijke groet,

  albert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *